under Inlägg
http://nevertoomuchflash.tumblr.com/post/149268770594

blottareblottareJag läste en artikel om en blottare för några dagar sedan. Det var en sådan där liten nästan obetydelsefull artikel i lokaltidningen, som jag vanligtvis bara bläddrar förbi. Av någon anledning fastnade jag för den och läste den korta notisen. En man i 30 års åldern hade åkt fast för blottning. Ett flertal unga kvinnor hade vittnat emot honom. Han hade stått i standrock och blottat sitt ståndaktiga kön för unga kvinnor som passerade förbi. Händelsen utspelade sig i närhet till stranden, på kvällstid. Jag tror min minnas att mannen blev dömd, om det var dagsböter eller någon annan rättslig påföljd minns jag inte. Det hela fick mig att börja tänka…
Jag började fundera lite kring om det hade varit lika stor uppståndelse kring händelsen om det var en kvinna i 30 års åldern, som visat upp sitt kön. Hade det spelat någon roll överhuvudtaget. Om kvinnan böjt sig framåt lite lätt och inte råkat ha några trosor på sig under sitt ytterst minimala tygstycke till klänning? Om ena bröstet tittat ut? Om hon haft sug i blicken? Om hon upprepat denna procedur under mängder av tillfällen?

Givetvis kan jag bara spekulera! Det kanske hade varit så att de unga män som blivit vittne till den lättklädda 30 åriga kvinnans blotteri hade tagit illa vid och polisanmält händelsen? Det kan ju även varit så att de inte ens lagt märke till händelsen? Eller så hade de memorerat varenda liten sekund av händelsen, gått hem och fantiserat över att ha fått spendera resten av natten mellan hennes ben?

Det finns så mycket som är orättvist mellan könen. Ändå lever vi i väldens mest jämställda land. Jag vill påstå att sexualitet och jämställdhet är ytterst komplext. Var och en har rätt att göra sin tolkning av sina sexuella upplevelser och preferenser. Det gör att det blir väldigt förvirrande. Det som ena parten upplever som ett hett sexuellt möte. Once of a life time… Det kan någon annan uppleva som ett övergrepp, en kränkning och även betraktas som ett brott i juridisk mening.

Det är så lätt att titta på tumblr och gilla-markera erotiska bilder utan att fundera vidare på var de kommer ifrån och om alla parter är genuint villiga att medverka på bilden. För hur ska jag veta när en smygglimt under kjolen på en het tjej är tagen med samtycke eller ej?  

I samband med att jag skriver detta blogginlägg försöker jag att googla fram några kvinnliga blottare, eller som det i lagen termer heter, kvinnliga förövare till brottet sexuellt ofredande och med direkt koppling till blotteri. Jag lägger inte hela min kväll till detta ändamål, men ändå gott och väl 30 minuter till att rota runt bland artiklar, BRÅ, Socialstyrelsen och andra vetenskapliga och juridiska hemsidor. Jag hittar ingenting. Inte ett enda fall. Ni får gärna länka ifall ni hittar några… Men jag har inte hittat några dömda kvinnor. (OBS, jag förstår mycket väl att det är inte samma sak som att de inte finns.)

Klurigt det där med rättvisa när olika fenomen döms genom betraktarens ögon. Lagen är inte rättvis, den är inte objektiv och den är långt ifrån ofärdig i sin utveckling.

Givetvis tycker jag inte att det är rätt att stå och visa upp sig för kreti och pleti. Jag har själv svårt att förstå hela fenomenet med offentlig blottning. Jag erkänner, jag förstår det inte! Men jag tycker inte att det är rättvist att en man döms för något som många kvinnor kommer undan med. Jag tycker heller inte att det är rätt att kvinnlig blottning tolereras när manliga blottare döms och hängs ut av både rättsväsendet och medier. Det känns inte så jämställt enligt mig.

Om man drar parallellen till denna tjejen, som heter Elisa och har en hemsida på http://elisa-dreams.com/

Hon försörjer sig på att vara naken offentligt och fotografera/ filma det. Nu ser Elisa bra ut och bilderna är för det mesta snygga, men vad hade hänt om det var en man som stod där naken, mitt i gatan.
Hur länge hade det dröjt innan polisen kom eller innan någon gav sig på honom?
Nu säger jag inte att någon av sakerna är rätt eller fel, kom ihåg att allt är okej så länge ingen mårdåligt eller blir skadad och så länge alla inblandade gör det av egen fri vilja, inom lagens råmärken.
Tanken är spännande dock…

Tidigare inlägg
Comments

Kommentera

 

Kontakta oss

Vi är inte här just nu, men fyll i formuläret så återkommer vi snarast

Inte läsbart? Byt text. captcha txt