under Allmänt, Bondage & BDSM, Mina reflektioner, MinaLustar, Tankar

guestDet finns så få saker i världen som får mig att reagera som orättvisor, När någonting är sådär riktigt fel och flera
personer blir drabbade. Orättvisor finns överallt. Det är enkelt att missförstå och att felaktigheter drabbar, oftast dem svaga.

Hur är det med jämställdhet och sexualitet? Jag har kanske inte valt just den vinklingen tidigare. Låt oss tillsammans ponera att det hade varit fullständigt lika med sexualitet. Låt oss för en stund fundera kring ifall det finns någon ojämlikhet och orättvisa i sexualitet ur ett manligt och kvinnligt perspektiv.

I mitt förra inlägg beskrev jag en kvinna som innerligen önskade få ett hetare sexliv med sin man. Där mannen nöjde sig med ett skjut i kvartalet. Det gjorde då inte hon! Absolut inte, men fick ändå infinna sig i situationen. Jag fick många olika svar av er läsare på vad ni tyckte att hon skulle göra. Beskriva sin lust, kräva mer sex, köpa sexleksaker och/eller hitta en älskare för att mätta hennes behov. Om hon istället var en han, hade det då varit någon skillnad i historien? Om mannen var ett sexuellt svultet vilddjur som ville ha sex oftare än vad kvinnan ville. Hade svaret varit annorlunda då?

Kvinnor och mäns sexualitet påverkas av samhället vi befinner oss i. Vi blir inbreathfluerade av den kontext som vi lever i.
Hur vi ser på promiskusitet, madonna/hora, manliga players och sexualindustrin. Vi påveras av alla bitarna oavsett om vi önskar det eller ej. Det finns en anledning till varför tjejer ofta får se sig om över axeln på vägen hem efter en livad natt på krogen, och varför det finns en oskriven regel om hur män ska ragga på en tjej. Vad vi förväntar oss! Det som får mig att bli än mer konfunderad i sammanhanget är hur mycket hela 50 shades of grey påverkar oss, och dagens ungdomar.

Jag möter ofta tonåringar och får en djupdykning in i deras relationer och tankar kring sexualitet. Det är uppenbart och tydligt att dagens ungdomar är mer äventyrslystna och öppensinnade i sina sexuella relationer än vad andra generationer någonsin tidigare varit. Det finns en helt annan öppenhet till sexuellt avvikande beteende och tillfälliga sexuella relationer, som kk-förhållanden och affärer.

Alla dessa 50 shades tankar, tillfälliga relationer, öppenhet och äventyrslystenhet som vi ständigt matas med har en tendens att bli mer normalt och kanske i framtiden vara den nya normaliteten. Det som skrämmer mig är när män och kvinnor tvingas till att prova saker som de faktiskt inte alls själv ville från början för att det finns någon form av förväntan att det ska vara på ett visst vis. Exempelvis tror många oskulder att sex är rep och piska från början, och män känner sig tvingade till att bli mer hårdhänta och tuffa i sänghalmen… Vad händer då? Jag mötte en polis som beskrev att de får in allt fler fall där kvinnor skrivit på kontrakt inom något dominant/undergivet förhållande och där kvinnan blivit slagen sönder och samman. Nu menar jag totalt misshandlad med benbrott och utslagna tänder… Men att juridiken har svårt att komma åt det. Kvinnan har ju skrivit under ett juridiskt bindande kontrakt! Hmmmmm… Det finns ju mycket att fundera kring gällande detta. Det är komplext och svåråtkomligt.

Hur jag än vänder och vrider på mina tankar kring det här med jämställdhet i sexualiteten kan jag inte komma från det faktum att det förväntas olika saker av olika kön. Sen har vi även de ytterligare dimensionerna med samkönade sexuella relationer. Men för enkelhetens skulle kanske vi ska börja med att förkovra oss i tankarna gällande heterosexuella relationer.

Jag upplever att det finns tydliga skillnader mellan vad som förväntas av en man rent sexuellt, hur en man ska vara, 9och hur en kvinna förväntas vara i sexuella samspel. Jag har även en stark åsikt om att det har förändrats en del på relativt kort tid, från att ha varit det romantiserade (han kommer och uppvaktar med rosor och smeker mig i timmar innan vi tillsammans kommer i heta varma pulserande och intima rörelser) till att gå till det mer råa (kvinnan ska gilla smisk, analsex och lite hårdare tag, hon ska överlämna sig åt mannen som i koppel styr hennes njutning). Kan hända att jag hårddrar det hela lite för att skapa en poäng, men nyanserna är för mig väldigt tydliga.

Vad jag då undrar över är om det finns något annat sätt än att propagera med 50 shades of grey för att skapa öppenhet och mångfald i sexuella lekar? Är det så att det finns någon skada i att locka fram vilda sexuella bestar hos alla? Vet vi alla om var gränserna går hos den andra personen vi ligger med, när vi normaliserar beteenden som för bara 20 år sedan klassades som psykiska sjukdomstillstånd i DSM manualen?

Missförstå mig inte. Jag är för öppenhet och normalisering. Jag tycker att var och en bör få tända och gå igång på vad den nu tänder och går i gång på, så länge man inte skadar någon, så länga allt sker med samtycke.

Men när våldtäkt fortfarande är ett stort bekymmer för kvinnor i samhället, och diskriminering på grund av kön och sexuella preferenser fortfarande är någonting vi inte kan förneka, men inte heller pratar om tillräckligt i debatten, känner jag att vi bör stanna upp och reflektera. Är det en ojämnlikhet i sexualiteten män och kvinnor emellan? Är det orättvist? Och på vilket vis då i så fall?

Tidigare inlägg
Comments
  • Markus
    Svara

    Polisen har fel. Det går inte att samtycka till grov misshandel enligt svensk lag.

Kommentera

 

Kontakta oss

Vi är inte här just nu, men fyll i formuläret så återkommer vi snarast

Inte läsbart? Byt text. captcha txt